петок, 14 септември 2007

Затворен базен во Прилеп?

Агенцијата за млади и спорт во соработка со Владата на Република Македонија ќе градат седум затворени базени низ целата држава. За жал во моментов Прилеп не е предвиден како град каде што ќе се гради ваков базен. Скопје, Куманово, Битола, Охрид, Тетово, Штип и Струмица се градовите кои што ќе добијат базени. Според одговорот што го добив од директорот на агенцијата во моментов постои барање за преиспитување на оваа одлука на владата по барање на градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески. Сите љубители на пливањето во нашиот град очекуваат одлуката да биде променета и конечно да добијаме затворен базен кој е неостварена желба долги години не само на пливачкиот клуб „Маркови Кули“ туку и на голем број рекреативци. Причините зошто е потребен овај базен не треба да се бараат многу длабоко. Доста е тоа што Прилеп е еден од поголемите градови во Македонија, има голем број на ученици и студенти, голем број на спортисти и спортски клубови, постоење на пливачки клуб и голем број на рекреативци кои се желни за ваков пбјект. Не сакам да правам споредба со оние градови каде е предвидено да се градат затворените базени но повеќе од половината немаат ниту пливачки клуб. Да се надеваме дека оваа неправда во најскоро ќе биде исправена и Прилеп ќе го добија заслужениот затворен базен.