четврток, 04 октомври 2007

Интервју со Дејви Спиркоски (Македонски Синови)

Дали сте задоволни како помина вашиот прв албум „Ритамот под кулите“?
Беа испечатени 1000 примероци од албумот при што на самата промоција беа продадени 500, а потоа уште стотина други. Останатите ги дадовме бесплатно. Инаку албумот помина одлично, прифатен е како во нашиот град така и во останатите градови особено во Скопје и Охрид.

Кои се автори на албумот?
Текстовите се мои, а музиката е наша со голема помош на нашиот продуцент Дејан Момироски од „
XL“ студиото во Прилеп.

Кои теми најчесто ги обработувате во песните?

Пред се општествени теми, нашето секојдневие, интересни случки, патриотизмот кон градот и државата и се разбира љубовта и сексот.

Често во песните критикувате разни личности. Дали досега имало реакција од некој?

Директни реакции немало, но индиректно до нас допираат некој реагирања. Сепак, тоа не значи дека ќе прекинеме да критикуваме се што не е добро, но и да пофалуваме.


Зошто баш песна против педерите?

Ова прашање му го посветувам на Трифун Костовски кој свечено ја пресече црвената лента на геј клубот во Скопје, а кога би ме прашал Чомовски него би го побијал со Адам и Ева. Како демохристијанец не ги поддржувам педерите.


Каде се имавте настапи?

Во Крушево за националниот празник Илинден, во Охрид и повеќе пати во Прилеп.


Освен музиката што правите друго во слободно време?

Освен со рап музиката се занимаваме со секојдневното досадие т.е. најчесто времето го поминуваме во нашиот кафич „Култ“. Секоја недела играме фудбал кој не останува без вообичаените расправии.

Како поранешен водач на „Мајмуни“ што мислиш за моменталната ситуација на македонската навивачка сцена?
Нашата навивачка сцена е со спуштени завеси и е далеку од некое европско ниво. Таа е со посткомунистички, стари навивања кои се користеа во деведесеттите. Конкретно за „Мајмуни“, се во голем пад иако среќен сум што не е целосно замрена традицијата за навивање во Прилеп. За тоа не
обвинувам никој, едноставно потребни се големи промени во навивањето како во Прилеп така и во Македонија.

Кои се идните планови на „Македонски синови“?
При крај е спотот за песната „Притвор за педерите“, а после нова година влегуваме во студио да го снимаме нашиот втор албум. Во меѓувреме ќе има и доста настапи.


Порака за крај?

Им порачувам на читателите на
„Prilep Online“ што и да прават, да го прават тоа со чиста совест и без да бидат стимулирани од било какви опојни дроги.