петок, 04 јануари 2008

2007 на музички/концертен план

Значи како и во претходниот осврт и на ова поле оваа година беше доста плодна. Тука пред се мислам на концертен план. После подолга пауза се обнови „Прилепскиот заговор“, за прв пат се одржа „Tobacco Blues Festival“, „Winner Fest“, „Moratorium II“, „Мелфест“, „Звездички“, при крајот на годинава и манифестацијата „Од нас за Прилеп“, настапи на повеќе странски бендови како: „Al & The Black Cats“, „Marracash Orchestra“, „Infest“, настапот на две ска/панк групи од Франција и Словенија, неколку целодневни транс журки на езеро, настапи на скоро сите познати рок и метал групи од Македонија, пречекот на нова година со „Ареа“ и Дани...се на се слободно може да се каже дека дека после Скопје во Прилеп има најголема концертна активност. За тоа се заслужни пред се неколку луѓе кои се бројат на едната рака и го заслужуваат целиот респект за нивниот ентузијазам. За жал често пати се случуваше на овие манифестации да присуствуваат многу малку луѓе. Дали тоа значи дека не се заинтересирани за ваква музика или подобро им е да седат дома? И повторно заклучокот, колку сме-толку сме. И десет души да бидиме на овие свирки, вреди да се организираат.
Што се однесува на полето на активноста на нашите пејачи и групи не сум многу компетентен, но од она што ми остави впечаток ситуацијата е следна. Албуми издадоја „Македонски синови“ и „Морталити“ (снимен е 2006, издаден претходната година). Елена Петреска, како наша најпозната пејачка го освои второто место на „Охридски трубадури“ и четвртото на „Макфест“, а мислам дека настапи и на некој фестивал во Црна Гора. За други групи/пејачи на сум запознат дека издале нешто или имале некој позабележителен успех.