четврток, 24 јануари 2008

„Прилепски мечкари“ на карневал во Перник

Здружението „Прилепски мечкари“ замина во Перник, Република Бугарија каде викендов ќе учествува на 17-тиот традиционален карневал „Сурва“ што се одржува во овој град. Нашето здружение е редовен учесник во Перник, град на дваесетина километри од Софија со голема традиција и добро познат на меѓународната мапа на карневали.
Инаку во тек се подготовките за карневалот во Прилеп-„Прочка“ 2008, кој станува традиционален секоја година на овој празник. И годинава ќе има доста учесници како од Македонија така и од странство. Карневалот од 2006 година е влезен во Асоцијацијата на Европски Карневалски градови на Европа. Повеќе за традицијата на „Прочка“ во Прилеп, прочитајте овде