петок, 26 септември 2008

Стрип новости

Во рамките на 6-тиот Меѓународниот стрип фестивал во Белград, во недела во 18.00 часот во големата сала при СКЦ, покрај другите издавачи Центарот за визуелна уметност „Визант“ од Прилеп ќе ги промовира своите независни изданија: првиот печатен интернационален стрип мегазин „Beyond Borders“, каде насловната страна е дело на познатиот уметник Атанас Ботев, 200 страници едиција „Прилеп град на културата 2007“, „Пост-Кард 007“ со македонски автори: Горан Дачев, Смиле Цветановски, The Мичо и др, како и стрип постерот „Ернесто Че“ на Златко Крстевски.
Извор: Culture.in.mk

Легендарниот стрип „Алан Форд“ на кирилско писмо, на македонски јазик вчера беше промовиран во Прилеп. Издавач е „Варм комикс“, од каде што велат дека стрипот се издава по повод 40 години од првиот број на „Алан Форд“ отпечатен во Италија. Изданието е во колекционерски формат, а ќе излегува двапати месечно.
Извор: Вест

Упатувам повик до сите прилепски стрип автори доколку сакаат да ја претстават својата работа и своите дела да пишат на е-маил адресата: prileponline/at\gmail.com