петок, 05 септември 2008

Златко Крстевски на стрип-фестивал во Херцег Нови

Во познатата галерија „Јосип Бепо Бенковиќ“ и на други локации во Херцег Нови, Црна Гора, од денеска до 10 септември ќе се одржува вториот стрип- фестивал, еден од водечките во регионов, на кој ќе гостува и стрип-авторот од Македонија, Златко Крстевски. Истовремено, ќе биде промовиран и стрип-фестивалот „Арт ноу бордерс“, кој ќе се одржи во Битола во соработка со Центарот за визуелни уметности „Визант“ од Прилеп. Поканети се и светски познати имиња од областа на деветтата уметност-стрипот, како Есад Рибиќ од Хрватска, кој работи за најтиражните стрип- изданија, Зоран Јањетов од Нови Сад, познат по стрип кариерата во Франција, Дубравко Матаковиќ од Хрватска и други.
Извор: Шпиц