четврток, 25 септември 2008

Прилепчани ги собраа аплаузите во Љубљана

Десеттемина актери од прилепскиот театар не можеа да ја напуштат сцената на Словенско младинско гледалишче завчеравечер, откако публиката во преполната сала ги наградуваше со аплаузи и овации по изведбата на претставата „Тапани во ноќта“, од Бертолд Брехт, во режија на Мартин Кочовски. Прекрасната фестивалска публика им приоѓаше на авторите на претставата и разговараше со нив. За разлика од вообичаената слика, кога најчесто гостува наш театар надвор од Македонија и кога најмногу има Македонци, кои доаѓаат да го слушнат мајчиниот јазик, овој пат доминантна беше публиката што сакаше да види претстава.Прилепскиот театар тоа и им го подари. Ја имаше честа да го затвори 15-тото издание на фестивалот на современ театар „Екс понто“, кој во изминатите десет дена го исполнуваше културниот простор на словенечката метропола.
Целосна репортажа од Љубљана, „Дневник“