понеделник, 22 септември 2008

„Тапани во ноќта“ ќе го затвори „Екс понто“ во Љубљана

На затворањето на реномираниот театарски фестивал „Екс понто“ во Љубљана, Словенија, утревечер ќе биде прикажана претставата „Тапани во ноќта“ од Бертолд Брехт во режија на Мартин Кочовски, а во изведба на Прилепскиот театар:
- За нас како театар учеството на „Екс понто“ значи многу. Тоа е потврда за квалитетот на претставата и за ансамблот. Ова е второ гостување на театарот со претставата на фестивал. Првото беше на летниот фестивал „Белеф“. Ќе следи и учеството на фестивалот „МЕСС“ во Сараево - вели Стојан Дамчески, раководител на театарот.
Со гостувањата на театарот на овие фестивали се отвораат вратите за презентација на претставата и на други реномирани фестивали.
По настапот на „МЕСС“, во октомври ќе следи изведба на претставата во Зеница и гостување во Подгорица.
Во претставата играат: Владимир Ѓоргијоски, Илина Чоревска, Игор Трпче, Марија Спиркоска-Илиески, Андон Јованоски, Александар Степанулески, Зоран Иваноски, Александар Тодески и други.
Сценографијата е на Јулијана Војкова-Најман и Филип Јовановски, а музиката е на „Фолтин“.
Извор: Шпиц
Врски: Дневник, Време