вторник, 02 септември 2008

„Кумановски скулптори 2008“ во Прилеп

Во саботата во Изложбениот салон на Националната установа Центар за култура - „Марко Цепенков“ - Прилеп беше отворена изложбата „Кумановски скулптори 2008“. Изложбата ја координира Националната установа Центар за култура - „Трајко Прокопиев - Куманово. На изложбата со по три дела ќе бидат застапени академските скулптори: Азир Азири; Сашо Андевски; Синиша Кашавелски; Марина Цветановска-Мартиновска; Мирослав Величковски и Вања Зафировска.
Скулпторите во Куманово не се многубројни како сликарите и графичарите, но со своите дела заслужуваат соодветно внимание, вредно за едно пошироко претставување пред македонската публика. Работејќи на нивото на своите колеги од постоечкиот македонски скулпторски потенцијал, притоа пристапувајќи како класични скулптори или како концептуални креатори, кумановските автори и покрај скромната продукција сите овие изминати години даваа значаен придонес во обликувањето на вкупната слика за остварувањата во современата македонска скулптура, било да се работеше за експонирања во групни или самостојни проекти.
Изложбата во Прилеп ќе биде поставена во наредните 14 дена а потоа ќе се пресели во неколку галериски центри низ Македонија.
Извор: Culture.in.mk