четврток, 26 јуни 2008

Уметничка колонија во Дрен

Вкупно 14 уметници од земјава вчера почнаа да создаваат уметнички дела во рамките на ликовната колонија што се одржува во манастирот „Свети Илија“ во прилепското село Дрен, јави МИА. Колонијата, која ќе трае до недела, ја организира Центарот за култура „Марко Цепенков“ од Прилеп.Пределот нуди голема инспирација за уметниците што ќе создаваат свои слики. Тенденција е колонијата да прерасне во традиционална и меѓународна за да може да поканиме учесници и од странство - вели Тони Чатлески, директор на прилепскиот Центар за култура.
Извор: Дневник