среда, 04 јуни 2008

43. МТФ „Војдан Чернодрински“

43. Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп
06 - 12 Јуни 2008

Петок, 6 јуни
20:00 Свечено отворање
-Доделување на наградите за животно дело

Љубиша Георгиевски
„Далај Лама“
Режија: Дејан Пројковски
Народен театар - Битола
Дом на култура „Марко Цепенков“ (официјална програма)

Сабота, 7 јуни
11:30 Изложба на театарски плакати и скици на Крсте С. Џидров (1982-2007)
Фоаје - Дом на култура „Марко Цепенков“

12:00 Македонските древни театри
Модератор: Ангелина Маркус
Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков“

19:30 Вилијам Шекспир
„Комедија од грешки“
Режија: Владен Александров
Народен театар „Антон Панов“ - Струмица
Дом на култура „Марко Цепенков“ (официјална програма)

22:00 Димитар Талев
„Светилникот“
Режија: Владо Цветановски
Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп
Народен театар „Војдан Чернодрински“ (официјална програма)

00:00 според Григор Прличев и Тихомир Стојаноски
„Сердарот засекогаш љубов“
Режија: Тихомир Стојаноски
Копродукција: Културен центар „СКРБ И УТЕХА“ и Народен театар - Велес
Црква „Св. Никола“ - Варош (придружна програма)

Недела, 8 јуни
19:30 Тунџер Џуџеноглу
„Женички“
Режија: Наташа Поплавска
Турски театар - Скопје
Дом на култура „Марко Цепенков“ (официјална програма)

22:00 Григориј Горин
„Да се заборави Херостат“
Режија: Зоја Бузалкова
Народен театар - Велес
Народен театар „Војдан Чернодрински“ (официјална програма)

00:00 Родриго Гарсија
„Приказна за Роналд кловнот од Mc Donald’s“
Режија: Софија Ристевска
Народен театар - Куманово
Дом на култура „Марко Цепенков“ (придружна програма)

Понеделник, 9 јуни
11:00 Промоција на книгите:
„Театарот во Македонија“ - подем на сценската уметност од Ристо Стефановски и
„Траги во времето“ од Иван Иваноски
Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков“

12:00 Умрежување на театрите
Модератор: Сашо Миленковски, режисер и директор на МНТ-Скопје
Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков“

19:30 Карло Глдони
„Импресарио од Измир“
Режија: Ахмет Јакупи
Тетовски театар - Тетово
Народен театар „Војдан Чернодрински„ (официјална програма)

22:00 Дејан Дуковски
„Дракула“
Режија: Срѓан Јаначиевиќ
Македонски народен театар - Скопје
Дом на култура „Марко Цепенков“ (официјална програма)

00:00 Џон Озборн
„Обѕрнисе во гневот“
Режија: Јован Ристовски
Народен театар - Битола
Народен театар „Војдан Чернодрински“ (придружна програма)

Вторник, 10 јуни
12:00 Драмски текст - читање
Модератори: Трајче Кацаров и Братислав Димитров
Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков“

19:30 Георг Бихнер
„Војцек“
Режија: Куштрим Бектеши
Албански театар - Скопје
Дом на култура „Марко Цепенков“ (официјална програма)

22:00 Васил Иљоски
„Бегалка“
Режија: Дејан Пројковски
Народен театар - Штип
Народен театар „Војдан Чернодрински“ (официјална програма)

00:00 Ѓорѓи Јолевски
„Е Е Г“
Авторски проект на Ѓорѓи Јолевски
Продукција: Театар „Квартет“ во копродукција со МНТ-Скопје
Дом на култура „Марко Цепенков“ (придружна програма)

Среда, 11 јуни
12:00 Промоција на драмските текстови „Шмизла“ од Сашо Тасевски
Промотор: проф. д-р Венко Андоновски
Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков“

20:00 Лори Андерсен
„Супернова“
Режија: Златко Славенски
Драмски театар - Скопје
Дом на култура „Марко Цепенков“ (официјална програма)

23:00 Испитна претстава на студентите од II година во класата на проф. Кирил Ристоски и доцент Зоја Бузалковска
Факултет за драмски уметности - Скопје
Народен театар „Војдан Чернодрински“ (придружна програма)

Четврток, 12 јуни
20:00 Свечено затворање
-Доделување на наградите

Нина Митровиќ
„Комшилук наопаку“
Режија: Нени Делместре
Драмски театар - Скопје
Дом на култура „Марко Цепенков“