четврток, 29 ноември 2007

Инсталација "SFRJ GO HOME"

Инсталацијата "SFRJ GO HOME" на ликовниот уметник Златко Крстевски, ќе биде поставена денеска (18 ч.) во Уметничката галерија "Марко Цепенков" во Прилеп. Уметникот Крстевски вели дека станува збор за антимилитаристичка, заедничка визија за некогашната СФРЈ како интегрирано општество, преку демистификација на комунистичките митови создадени за време на распадот на Југославија пред и потоа, како промовирање на нови заеднички вредности за сите граѓани на Македонија.
Отпечатени се и седум картички - по една за сите екс-републики, и една колаборативна со знамето на СФРЈ. На сите знамиња се претставени и мечиња како сатирична визија.
Делото ќе биде претставено во Белград на меѓународниот фестивал Опен њорлд", а делови во форма на мејл-арт ќе бидат испратени на изложби во Италија, Франција и САД.
Извор: Вечер