петок, 23 ноември 2007

Петти меѓународен фото салон „Визант“

Во уметничката галерија во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп вчера беше отворен Петтиот меѓународен фото салон „Визант“. Селектерини се околу шеесетина фотографии од 120 автори од 28 земји.
Добитник на овогодишното Гран при е Херман Чатер од Словенија, а прва награда освои Куели Христина Бриди од Бразил. Второнаградена е Маја Медиќ од Србија, а третонаградена е Ивана Милиќ од Хрватска. Во рамки на фото салонот се доделува и специјална награда, овојпат таа му припадна на Теодор Раду Пантеа.
Ирена Паскали, Владимир Секуловски, Роберт Брсакоски и Златко Крстески се учесници од Македонија. За фото салонот е публикаван и каталог во формат од 32 арт-разгледници. Изложбата е во организација на Центарот за визуелни уметности „Визант“ и е независна културна акција.