четврток, 02 октомври 2008

„Прилеп танцува“

Вториот ревијален собир на најдобрите балетски и танцови групи од Македонија, „Прилеп танцува“, ќе се одржи в сабота, во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во градот под Марковите Кули. На манифестацијата ќе настапат сите групи, поединци и институции од општина Прилеп, како и најдобрите танцови ансамбли од земјава.
Настанот е резултат на заедничката соработка на Кире Миладиноски од танцовото студио „Зодијак „ и Центарот за култура како матична куќа на ова уметничко студио. Во гала-вечерта публиката ќе ги види „Анабела“ (Велес), „Ултра“ (Куманово), „Газели“ (Радовиш), „Венус“ (Кавадарци), „БАХ“ (Струга), „Ребис“ (Скопје). Годинашната програма ќе биде дополнета со дискусии за уметничката форма и проекции на најдобрите продукции од областа на модерниот и современиот танц од светот.