понеделник, 27 октомври 2008

Прилепскиот театар ја заврши турнејата во БиХ и Црна Гора

Со претставата „Тапани во ноќта“, прилепскиот Театар ги заврши еднонеделите гостувања во Босна и Херцеговина и во Црна Гора. Започа со учеството на 48. Меѓународен театарски фестивал МЕСС во Сараево на 19 ти октомври, два дена потоа гостуваше во Зеница за на крајот на 24-ти турнејата да ја заврши пред театарската пулика во Подгорица, Црна Гора.
-Задоволни сме од настапите и од реакциите на публиката и на критиката. Претставата “Тапани во ноќта” живее и се надградува, а играта на актерите е покомпактна. Искуството стекнато на МЕСС, каде се најдовме меѓу 17 земји учеснички е огромно зашто бевме во рангот на реномираните светски театри како што е берлинскиот, изјави режисерот на “Тапани во ноќта” Мартин Кочовски.
Во Подгорица гостуваше на покана на Народно позориште, каде од директорот на театарот Јанко Љумовиќ е најавен продолжување на соработката со прилепскиот театар.
Министерот за култура на Црна Гора, Бранислав Миќуновиќ навестува конкретна соработка со македонското Министерство со кое пред две години има потпишано начелен договор.
- Сега во ноември очекувам билатералната соработка на културен план да ја конкретизираме. Во почетокот на идниот месец ќе потпишеме конкретни тригодишни договори со 4-5 македонски институции од културата. Ќе стане збор за копродукции, фестивалски продукции и размена на проекти, како што се театарски и оркестарски. Ќе се одреди и бројот на проектите за размени и гостувања во двете земји, изјави црногорскиот министер за култура Миќуновиќ.
Според него тоа ќе значи здружување на културниот дух во двете земји кои и досега имаат непречена плодна соработка.
Извор: МИА