сабота, 18 октомври 2008

Германската колкеција на МСУ во Прилеп

Уметнички дела од колекцијата на Музејот на современата уметност во Скопје вечерва во 20 часот ќе биде отворена во Домот на културата „Марко Цепенков“ во Прилеп. Изложбата претставува сегмент во развојот на ликовната уметност во Германија. Оваа збирка на МСУ содржи 121 дело од 46 автори. Изложбата ја организираат Дирекцијата за култура и уметност на Скопје и Министерството за култура, во соработка со Националната галерија на Македонија и со МСУ, во рамките на долгорочниот проект „Кич, да!? Сте или не?“. Целта на акцијата е да се претстави и да се промовира ликовната уметност. На тој начин до публиката ќе се доближат врвните уметници од македонската и од светската ликовна сцена.
Извор: Дневник