вторник, 01 април 2008

Премиера на „Песијазол“

Претставата „Песијазол“, по текст на Петар Петрески и во режија на Бранко Ставрев, премиерно ќе биде изведена на сцената на прилепскиот театар, утревечер, од 19.30 часот. За режисерот Бранко Ставрев, на кој оваа претстава му е седма режисерска постановка во Прилепскиот театар, „Песијазол“ има голема симболика и поврзаност со денешните актуелни случувања. - „Песијазол“ е претстава за големите човечки будалаштини, кога умот ќе стане непотребен како старо рало - вели Ставрев. „Песијазол“ е најновиот драмски текст на Петрески, првобитно насловен како „Глави“. - Група комити, група душевно болни, турска потера, чуден капетан и едно колебливо сонце и сите на купче в манастир, тоа е „Песијазол“ - вели авторот Петрески. Во претставата учествува целиот ансамбл на прилепскиот театар, а музиката ја изработи Златко Ориѓански.
Извор: Време