понеделник, 21 април 2008

Поставен камен темелникот на катната гаража

Во центарот на Прилеп, во близина на автобуската станица, е поставен камен-темелник за изградба на нова, современа повеќекатна гаража, со капацитет од 324 паркинг-места. Новиот објект ќе зафати површина од 10.000 квадратни метри, а на 1.800 квадратни метри ќе има деловни простории. Струмичката фирма „ДМ оил“, која го доби тендерот во проектот катна гаража, ќе инвестира околу три милиона евра, а прилепското претпријатие „Теракота“ ќе биде изведувач на градежните работи,
„На Биеналето на Здружението на архитекти на Македонија, проектот беше прогласен за најдобар“, вели Миле Јанакиески, министер за транспорт и врски. Министерот Јанакиески најави дека прилепската касарна за кусо време ќе се урбанизира и ќе прерасне во индустриска зона. За таа цел се воделе преговори со Стопанската комора на Македонија.
Градоначалникот на Прилеп Марјан Ристески информираше дека овој месец ќе биде објавен и тендер за изградба на нова автобуска станица, која од сегашната локација ќе се пресели кај железничката станица.
Извор: Утрински Весник
За настанот: Вечер, Prilep.gov.mk