среда, 05 март 2008

Јованоски најдобар светски параглајдерист

Мартин Јованоски со само 17 години успеа да се искачи на првото место на светската ранг листа во параглајдерство во дисциплината прецизно слетување на цел. Оваа година тој победи на светскиот куп во Перник, беше втор во Крушево и трет во Хрватска и на светскиот куп во Литванија. Зад него останаа многу поискусниот Словенец Матјаж Ферарич и Србинот Зоран Петровиќ. Благодарение на него и Македонија се најде на одличното трето место во таа дисциплина. Јованоски беше прогласен и за најдобар спортист на Воздухопловната федерација на Македонија. Член е на параглајдерскиот клуб Делта од нашиот град од кој редовно произлегуваат успешни спортисти.