четврток, 07 август 2008

Поетско Маркукуле во Прилеп

Поетската вечер "Поетско Маркукуле - крај камената статуа на слонот" ќе се одржи в сабота под Марковите кули во Прилеп. Ова ќе биде втора поетска вечер. Веќе е издаден зборник со 30 - тина песни на ланските учесници. Годинава се пријавени 40-тина автори.
Организатори се локалната самоуправа и квартетот "Пела", чии членови вчера ја промовира книгата со нивни песни, "Прво Б". Книгата содржи 21 песна и е издадена во Словенија со поддршка на словенечкото Министерство за култура. Препевот од словенечки на македонски е на Љубен Димкароски.
Извор: Вечер