среда, 16 јули 2008

Прилепското уметничко лето

Во Прилеп официјално почна Прилепското уметничко лето, кое со своите ателјеа е меѓу најстарите на Балканот. Диме Јанески, секретар на Центарот за современа ликовна уметност, кој е организатор на Прилепското уметничко лето, најави учество на 15 уметници, сликари и скулптори од земјава и од Јапонија, Србија, Русија, Италија и од Бугарија. По 51. пат ќе работи интернационалната сликарска колонија, најстара во Југоисточна Европа, по 45. пат ќе биде отворен интернационалниот скулпторски симпозиум во мермер, 37. интернационалното студио за пластика во дрво, 26. интернационално ателје за скулптура во метал и ателјето за пластика во пластика... кое е отворено пред 6 години - изјави Јанески. Манифестацијата и годинава ја има поддршката на мермерскиот комбинат каде што е сместен симпозиумот за скулптури од мермер, а не изостанува ни поддршката од фабриката „Металец“, која обезбедува простор и алат за работа на скулпторите што своите дела ги создаваат во метал. Делата што ќе ги создадат уметниците по традиција остануваат во трајно наследство на Прилеп и на Македонија.
Извор: Крале Марко