петок, 11 јули 2008

Култниот „Алан Форд“ повторно на македонски

Популарниот стрип „Алан форд“ на италијанскиот издавач „Макс бункер“ од август повторно ќе почне да излегува на македонски јазик, под капата на прилепската фирма „Варм комикс“, која го доби ексклузивното право за издавање на стрипот. Тој ќе излегува двапати месечно во пластифицирана корица со тврд повез и на тој начин изданието на култниот стрип ќе биде ексклузивно и колекционерско. Во Македонија „Алан Форд“ излегуваше на македонски јазик во 1994 година и во 1995 година, а тогашниот издавач „Етеа стрип“издаваше една редовна и една специјална серија од стрипот. Дејството на најпопуларниот стрип во поранешна Југославија се врти околу Дружината ТНТ и околу нивниот водач наречен Број Еден, а се создаде во ателјето на италијанските автори Роберт Равиола Магнус и Лучано Сечиј Бункер во 1969 година. Интересно за овој стрип е тоа што никогаш не беше преведен на англиски јазик.
Извор: Време