недела, 06 јули 2008

Излезе стрип-списанието „Бијон бордерс“

Стрип-магазинот „Бијон бордерс“, единственото списание од ваков вид кај нас, деновиве излезе од печат во издание на Центарот за визуелна уметност „Визант“ од Прилеп. Од македонските стрип-мајстори во него се застапени: Горан Дачев, Иванка Апостолова, Миле Ничевски, Наташа Андреска, Димитриј Михајловски и Златко Крстевски. Во магазинот се наоѓаат и стрипови од познати стрип- мајстори од САД, Австралија, Германија, Канада, Словенија, Италија, Холандија, Хрватска, Црна Гора, Србија и од Естонија. Магазинот содржи 200 страници и корици во боја. За насловната страница на списанието се погрижи македонскиот уметник Атанас Ботев. Од „Визант“ најавуваат дека магазинот ќе биде промовиран на неколку меѓународни фестивали за стрип.
Извор: Време