сабота, 19 јули 2008

„Гранд ефект“ вечерва на плоштадот „Александрија“

Вечерва на плоштадот „Александрија“ во Прилеп во 21 часот, во рамките на „Прилепско културно лето“, ќе биде изведен современиот танцов перформанс „Гранд Ефект“ во кореографија на Кире Миладиноски. „Гранд Ефект“ претставува соединување на сите минијатурни кореографии на танц-студиото на Кире Миладиноски наречено „Зодијак“, поставени во алтернативен простор, во продукција на матичната сцена на Центарот за култура од Прилеп.

„Идејата за поставување на ваков перформанс беше поттикната од желбата за што помасовна посетеност и воедно запознавање на поширокиот аудиториум со современиот танц како начин на изразување преку говор на тело. Насловот ’Голем ефект’ произлегува од фактот што сите делови на овој перформанс се наградувани со посебни награди за кореографија и уметнички впечаток на фестивали во и вон државава“, вели Миладиноски.

По претставувањето во Прилеп, „Гранд Ефект“ ќе се изведе и низ неколку други градови во Македонија.
Извор: Утрински Весник