вторник, 02 јуни 2009

Златко Крстевски на фестивал во Макарска

На четвртиот МАФЕСТ - меѓународен Стрип фестивал во Макарска - Хрватска, кој се одржа деновиве, покрај учеството на познати стрип автори: -Галијено Фери од Италија - цртачот на „Загор“, Боро Павловиќ, Роберто Дисо, Гиги Симеони, Роберто Ди Ангелис, Антонио Сера, Дарко Мацан, автори кои работеле на популарните стрипови „Дилан Дог“, „Натан Невер“, „Мистер Но“, свое
учество и презентација имаше и Македонскиот стрип автор Златко Крстевски. Тој ја претставуваше сцената на новиот македонски стрип, изданието на Центарот за Визуелна уметност „ВИЗАНТ“ - ,,BEYOND BORDERS“.
-Како автор сум многу задоволен. Макарска конечно влегува во топ листата на првите пет топ-стрип Фестивали во светот. Имаше над 1500 гости, многу посетители кои дојдоа специјално да купат стрип албуми цртани од стрип мајсторот Фери, кого го паметиме по бравурозните стрип цртанки на „Загор“, а посебно би ја издвоил работилницата на Есад Рибиц, Судзука и Тицо, како и хуманитарната аукција, големо разбирање и присутност и на градоначалникот на Макарска Марко Ожиќ-Бебек.
Извор: Culture.in.mk