понеделник, 22 јуни 2009

„Femfest Macedonia“ во Прилеп

Од 29 јуни до 5 јули за првпат кај нас ќе се одржи „Femfest“, фестивал чија програма ќе понуди настани од различен вид, се‘ со цел да се укаже на дискриминацијата и насилството врз жените во патријархалното и сексистичко општество

Отворањето на фестивалот ќе се случи во Скопје, на 29 јуни во 19 часот, пред продавницата за плочи „Максимум рокенрол“, со концерт на „Graham Young“ (Македонија) и „My name is Ann“ (Чешка). Чешкиот состав ќе настапи наредниот ден во Прилеп, во клубот „Апореа“. На 1 јули, со почеток во 17 часот, во Сојузот на синдикатите на Македонија во Прилеп ќе се одржи семинар на тема: „Дискриминацијата на жените на пазарот за вработување“. Во 21 часот следува настап на „Bernays Propaganda“.
На 2 јули ќе биде одржан арт работилница (13 - 15 часот), потоа следува видео перформанс и семинар на тема „Семејно насилство - што е?“. Во 21 часот е настапот на „Fighting Windmills“.
На 3 јули ќе биде одржан вториот дел од арт работилницата, потоа видео перформанс и семинар „Disciplining of female body“, во организација на Акција Здруженска од Скопје. По овој семинар следува концерт на „Lira Vega“ (Србија) и „Djane Jasmina“ (БиХ).
Последниот ден од фестивалот е резервиран за филмска проекција и дебата со Ениса Еминовска и настап на „Ž/buka“ (Хрватска) и „Djane Vera Umca & Pit the Sample“ (Македонија).
Извор: Форум