среда, 03 јуни 2009

Прилеп домаќин на конференција на карневалските градови од Европа

Во многу силна конкуренција Прилеп успеа да се избори да биде домаќин на 32. конференција на карневалските градови од Европа во 2012 година. Од општината велат дека организацијата на конференцијата на карневалските градови е голема чест за Прилеп и воопшто за Република Македонија бидејќи на овој начин ќе се презентира културниот туризам на државата и на градот.

- Добивањето на организацијата на овој голем настан е чест за градот, но и обврска. Треба добро да се организираме, да го подигнеме нивото на инфраструктурата на градот, да обезбедиме сместување и да понудиме добри туристички понуди преку кои гостите од триесетина земји што се членки на Карневалската асоцијација, ќе се запознаат со убавините што ги имаме како држава - вели Марјан Ристески, градоначалник на Прилеп.

Меѓународната карневалска асоцијација постои од 1980 година. Во себе обединува над стотина карневалски града од триесетина земји, кои организираат традиционални карневалски манифестации.
Извор: Нова Македонија