недела, 01 март 2009

Во вторник премиера на „Таму каде што не сум бил“

Театарската претстава „Таму каде што не сум бил“ на режисерката Зоја Бузалковска после трите предпремиери, во вторник на 3 март во 19:30 часот ќе ја има својата премиерна изведба пред прилепската публика.
Текстот на Жанина Мирчевска е напишан со поетски јазик. Дејството го движат монолози, дијалози и монолошки форми, кои се специфични за изговор и за играње. Во претставата се зборува за човековата детерминираност, немоќта да се соочи со светот и со животот, за соодносот институција-индивидуа. - Човекот на сцена ги пренесува соништата, надежите, потребите, вербата, но и немоќта да сонува.„Живата кал“ која им се заканува на луѓето од ридот е клучното во претставата. Приказна во која завршува љубовта несреќно.
Ова е нешто сосема ново за прилепскиот театар но и за сите македонски театари во Македонија.
Претставата е на мала сцена со многу одлична и практична сценографија. Во дејствието на претставата е вклучена и публиката која е во самиот лавиринт на претставата.
Во „Таму каде што не сум бил“ играат: Игор Трпче, Дарја Ризова, Димитар Ѓорѓијоски, Александар Степанулески, Никола Настоски, Јамина Мицкоска-Станкоска, Марија Спиркоска-Илиески, Наташа Наумоска, Зоран Иваноски, Александар Тодески
После премиерата ќе почне да се работи вториот проект за годинава во прилепскиот театар ,комедија која ќе ја режира Коле Ангеловски.