петок, 27 февруари 2009

„Прилеп фолк-фест“ првпат

Точно 25 интерпретатори со новокомпонирани рефрени на народни песни вечерва ќе ја збогатат македонската фолк-музика со учество на првото издание на фестивалот „Прилеп фолк-фест“ во Домот на културата „Марко Цепенков“ во Прилеп. Ќе се натпејуваат Миле Кузманоски, Сузана Спасовска, Блага Петревска, Благоја Груевски, Данче Темелковска, групата „Биоритам“ и други, додека во ревијаланиот дел ќе настапи познатиот дует Селимова - Желчевски. На чело на жири-комисијата е познатата пејачка Есма Реџепова-Теодосиева. „Прилеп фолк-фест“ ќе има натпреварувачки карактер, а пејачите ќе се борат за три награди на публиката, жирито и уште три награди за интерпретација. Предвидени се и традиционално фестивалските награди за најдобар сценски настап и дебитант. Фестивалот, со почеток во 20 часот, в петок, ќе го пренесува ТВ „Сител“.
Извор: Дневник