вторник, 24 февруари 2009

Прочка 2009

Во недела на 1-ви Март, по 9-ти пат ќе се одржи традиционалниот меѓународен карневал „Прочка“. Организатор е здружението „Прилепски Мечкари“ поддржано од Локалната самоуправа.
Првата манифестација ќе биде во петок со изложбата на маски изработени од ученици од основните и средните училишта во градот.
Свеченото отворање е во сабота 28.02 во 20.00 часот на плоштадот Александрија каде ќе настапат Каролина Гочева и групата „Паркети“. Истата вечер се случуваат уште два други музички настани. Во рок клубот „Апореа“ ќе настапат: „Dedicated for life“, Георги Шарески-Квартет и Џака Накот. Забавата ќе продолжи во фоајето на Центарот за култура „Марко Цепенков“ каде свои DJ сетови ќе имаат: Ultra Voice (Compact Records/Israel), Darkside и Psymode (Lynatica Tribe). Влезот за овај настан е 100 денари.
Во недела е главната манифестација со дефиле на учесниците како од Македонија така и од гостите од соседните земји. Соодветни награди ќе им бидат доделени на најдобрата детска, поединечна и групна маска. Вечерта, традиционално повторно сите под маски во локалните кафе-барови и дискотеки.
И за крај како што велат организаторите:
„Не дозволувајте други да Ви прикажуваат, дојдете сами и видете.
Но не се правете курнази, оти овде има и покурнази!“