среда, 17 декември 2008

Пронајдени три мермерни глави во Стибера

Три мермерни глави од скулптури, скршени и фрлени во канал се пронајдени на локалитетот Стибера кајПрилеп.Археологот Лилјана Кепска вели дека скулптурите биле работени за видни граѓани на античкиот град. Едната е глава на младо момче, втората на возрасен маж во натприродна големина и третата на жена. Скулптури се со поголеми димензии и веројатно се на значајни личности на градот - вели Кепеска.Новите археолошки наоди заедно со претходно откриените на божицата Ника, на портретот на младо момче Ефеб и помала скулптура од млада жена без глави и нозе, според стручњаците сведочат дека Стибера крие непроценливо богатство за осознавање нови факти во античката историја на градот и за Македонија.Археолошките истражувања ќе продолжат и в година. Локалитетот Стибера првпат бил пронајден пред 80 години во близината на селото Чепигово кај Прилеп.
Извори: Дневник, А1