четврток, 04 декември 2008

Изложба на белградскиот вајар Зоран Ивановиќ

Зоран Ивановиќ, вајар од Белград, на изложбата во Прилеп се претставува со портретот на Александар Македонски и со дваесетина фотографии со неговите дела - монументални скулптури и портрети.
Портретот на Александар Македонски тој го изработи летово кога беше гостин на Прилепското уметничко лето.
"Македонија е вистинското место за да се направи скулптура на Александар Македонски. Тука креацијата е неограничена, ликовно е многу интересен поради карактерот и степенот на идеализација, што мене ми е особено важно", вели белградскиот вајар Ивановиќ.
Преку фотографиите прилепчани имаа можност да ги видат споменикот на кралот Александар Караѓорѓевиќ во Ниш, на кој Ивановиќ работел три години, споменикот на Бранислав Нушиќ, поставен на плоштадот Република во Белград и многу други портрети и скулптури.
Извор: Вест