среда, 29 август 2007

Шинтерска служба

Колку грдо изгледа кога ќе шеташ низ градов, а околу тебе насекаде ти се мотаат кучиња скитници. Проблемот е особено забележлив навечер. Додека мирно си шеташ или си седиш во парк, ќе се појави некоја група на кучиња која ти го одзема мирот. Тие меѓудругото се потенцијална опасност и за помалите деца кои во летниот период ги има во зголемен број низ градската чаршија. Не знам дали во скоро време имаат нападнато некого, но без разлика самото нивно појавување создава лоша слика за централното градско подрачје. Затоа постоењето на шинтерска служба треба да се стави во приоритетите на локалната власт. Мислам дека моментално за ваквите кучиња се грижи јавното претпријатие „Комуналец“ кој и не прави баш многу за решавање на овај проблем. Во пакет може да оди и создавањето на некој стационар за нивно чување.
Да појасниме на борците за правата на животните. Овие служби не ги убиваат кучињата, туку само ги кастрираат за да не може да се размножуваат и повторно ги пуштаат на слобода. Доколку пак би постоел стационар, тие би можеле да се чуваат и да се негуваат таму се до нивната природна смрт. Така ќе бидат задоволни и здруженијата за заштита на животни бидејќи тие не се убиваат но и граѓаните бидејќи нема да им сметаат и да се плашат од евентуални нивни напади. Градоначалниче, Вие сте на потег!