недела, 26 јули 2009

Изложба на Тони Чатлески

Портрети, фигури, пејзажи - тоа се дел од мотивите на сликите на Тони Чатлески, кои ќе бидат претставени на неговата самостојна изложба, која беше отворена во петокот, во 20 часот, во центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп.

Чатлески изложува 23 слики, работени во масло на платно, кои се создадени од 1993 до 2008 година. Ова е негово трето претставување пред прилепчани.

- Има поетика во моето сликарство. Иако меланхолично, сепак е реално. Сликите го отсликуваат времето во кое сум ги создавал. Во нив се гледа и социјалниот аспект на живеењето - вели Чатлески.

Писателот Трајче Крстески вели дека во ликовниот израз на Чатлески портретот е - крик, а пејзажот е чиста противречност на портретот.

Извор: Нова Македонија