недела, 17 мај 2009

Гостување на прилепскиот театар во Бугарија

Со претставата „Светилникот“ од Димитар Талев во режија на Владо Цветановски, прилепскиот Театар од 16 до 18 мај ќе учествува на фестивалот „Друмски театарски празници - нова бугарска драма” што ќе се одржи во Шумен, Република Бугарија.
Фестувалот во Шумен се одржува по 18-ти пат и има меѓународен карактер, со цел да го стимулира создавањето претстави по драмски текстови на бугарски автори. Учествуваат 13 театри од три земји. Прилепскиот театар ќе настапи на завршницата на фестивалот на 17 мај.
Ова е второ гостување на театарот надвор од земјава годинава, по неодамнешното претставување на „Тапани во ноќта” во Хрватска.
Извор: МИА