недела, 10 мај 2009

Галерија на отворено

Идејата од пред три години Прилеп - град на скулптури да прерасне во град со галерија на отворено заживува.
Дел од непроценливото богатство од над 300 скулптури, создавани педесетина години, кои го красат и ќе го красат Прилеп, облагородувајќи го централното градско подрачје, ќе си најдат соодветно место. Тоа е целта на проектот Галерија на отворено на локалната самоуправа и Центарот за современа ликовна уметност.
"Од веќе евидентираните и документирани 111 скулптури, за еден месец на соодветни и пригодни места ќе бидат поставени првите педесетина скулптури", вели Снежана Ристеска, советник за култура. Во моментот четириесетина скулптури во мермер, дрво и метал, изработувани од светски познати уметници - учесници на симпозиумите во рамките на Прилепското уметничко лето, го красат Прилеп и неговата околина и дел од фабрички кругови. "Но некои се и на несоодветно место, па целта е со проектот секое уметничко дело да се најде на вистинското место и со уметнички впечаток да го привлече вниманието на намерниците во Прилеп. Дел од вредното уметничко богатство од над 300 скулптури го красат и Градскиот парк во Скопје и во Битола", вели секретарот на Центарот за култура Диме Јанески, потенцирајќи дека четири скулптури од Прилеп се поставени и во Националната галерија во Скопје.
Извор: Вест