вторник, 04 ноември 2008

„Приказна за војникот” на фестивал во Србија

Театарската претстава „Приказна за војникот” на прилепскиот театар, во режија на Игор Трпчески, ќе учествува на фестивалот „Репасаж” во Србија во градот Уб на 11 ти ноември. На фестивалот „Репасаж” се натпреваруваат претставите од целиот Балкан кои добиле нагарда за најдобра претстава на домашните аматерски фестивали. Претставата „Приказна за војникот” оваа година ја доби нагардта Гран при за најдобра театарска претстава на Драмскиот аматерски фестивал во Кочани. Премиерата на претставата беше на почетокот од месец март оваа година на сцената од прилепскиот театар. Во претставата се раскажува ужасната судбина на војникот кој ѓаволот му го следи секој негов чекор и му го уништува животот до самиот крај. Режисер на претставата е Игор Трпчески, сценографијата и костимите се на Бојана Артиновска, кореографијата и сценските движења на Кире Миладиноски, музиката е на Игор Стравински, а текстот на Шарл Фердинанд Рами. Главните ликови во претставата ги играат Бобан Алексоски во улогата на ѓаволот и Илија Волчески во улогата на војникот.
Извор: Culture.in.mk

Денешни написи поврзани со народниот театар „Војдан Чернодрински“: