недела, 27 септември 2009

Британска колекција од Музејот за современа уметност во Прилеп

Изложба на слики од британски уметници е отворена во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп. Изложени се дела од Дејвид Хокни, Денис Бовен, Хауард Хокин, Бриџит Рајли, Питер Филипс и други, кои се дел од Британската колекција на Музејот на современата уметност во Скопје.

Ќе бидат претставени 30-ина дела работени во класични медиуми - сликарство, цртеж и графика. Изложбата ја организираат Дирекцијата за култура и уметност на Скопје, Министерството за култура и МСУ во рамките на проектот „Кич, да!? Сте или не?“ Целта на проектот е да се презентира и промовира ликовната уметност и да се доближат до публиката не само врвните имиња од македонската туку и од светската ликовна уметност.

Британската колекција во МСУ има особено значење бидејќи е збирка чија висока вредност дава квалитетна карактеристика на вкупната колекција на Музејот. Создавањето на оваа збирка почнало во 1964 година благодарение на британските уметници Денис Бовен и Кенет Куц. Денес во колекцијата има 132 дела од 81 автор.

Извор: Дневник